THE NIGHTWATCH

12 - 25 oktober 2013
Epoque // Stadhuis // Anrtwerpen

Hij kwam als een dief in de nacht, hij verliet de scene voor het ontwaken van de zon. Niemand van 150 aanwezigen op de opening heeft de Nachtwacht gezien. Hier en daar hoorde je de vergelijking met Banksy. Maar hij heeft zijn sporen achtergelaten. Van stadshuis tot Oudaan, zijn naam echoot nog steeds na in de straten van de koekenstad.

Als de zon is ondergegaan en de schaduwen in hoeken en kieren duiken, komt de Nachtwacht uit zijn schuilplaats tevoorschijn. Een bonte troep illustratoren, ontwerpers en fotografen uit binnen- en buitenland, gekleed in een uniek uniform: schilderskiel, lolbroek, bivakmuts. Op hun straatronde blaffen ze naar de maan, kruisen de tekendegens in verlaten portieken en spuiten de zurigheid van de dag weg met hun vrolijke kunstwerken. Echo’s van hun voetstappen weerklonken de voorbije jaren tot in verre buitenlanden; verdwaasde eenlingen gingen hun naam voor zich uit prevelen, andere riepen ze van de daken.

The Nightwatch staat voor deugnieterij met anarchistische inslag, vandalisme met een knipoog, maar vooral: nutteloze noodzaak. Op hun allereerste groepstentoonstelling – (van 12 tot 25 oktober 2013) – tonen ze hun allernieuwste werk in het hol van de Leeuw, met name zaal Epoque onder het stadhuis van Antwerpen.

‘There is no harm in repeating a good thing.’ (Plato)

‘I like your work.’ (Vandal Squad, NY)