PERSPECTIEF III: Documentaire ‘Kobalt’

16 december 2017
Het BOS // Ankerrui 5 - 7 // 2000 Antwerpen

Vorig jaar rond Kerst verscheen een aangrijpend krantenartikel:

“In de Amerikaanse staat Montana zijn duizenden sneeuwganzen omgekomen nadat ze door een sneeuwstorm gedwongen werden om te landen in giftig water vol zware metalen. De vijver is in werkelijkheid een oude ondergelopen kopermijn. Ooggetuigen zeggen dat de mijn eruitzag als “283 hectaren witte vogels”

Dit trieste verhaal werd het startpunt van een interdisciplinaire samenwerking tussen negen kunstenaars. Het project bestaat uit drie delen: een dichtbundel in de lente, een concert in de zomer en uiteindelijk een film in de winter: Kobalt.

Samen met een aantal muzikanten trok Constanze Wouters naar een steengroeve in Duitsland, een plek die rijmt met het beeld van Het Debuut van de mijn waar de ganzen stierven. De indrukwekkende steengroeve maakte ideeën los, zowel bij Constanze, als bij de muzikanten die de geluiden van de mijn wilden registeren: Een plek onder de bewoonde wereld, onder een stad en een bos. Uitgestrekt, kaal en kaatsend.

In de mijn klinkt alles luider, en dichter. Omdat Constanze de geluidsopnames niet wou verstoren, kon ze niet vrij bewegen in de groeve. Wanneer de muzikanten stil waren, moest ze dat ook zijn, en kon ze enkel mee luisteren. Pas wanneer zij bewogen verplaatste Constanze haar camera. De stilte van de mijn, en de spanning die ontstond tussen het geluid van haar bewegingen en de klanken die de muzikanten wilden opnemen, staan centraal in Kobalt.

Kobalt is een waarneming van de stilte in de groeve en kijkt hoe klank, zonder partituur of componist, toch muziek kan worden.

*Een duizendtal ganzen komt terecht in een sneeuwstorm tijdens hun zomertrek. Noodgedwongen moesten ze boven Montana hun vlucht staken. De groep ganzen land vervolgens op een meer dat grenst aan een kopermijn. Het water zit vol giftige stoffen die de ganzen geen kans geeft op overleving.

Film te bezichtigen op 16 december 2017, 21u30 in Het Bos

Filmmaker: Constanze Wouters

// PERSPECTIEF ism HET DEBUUT //

Het Debuut is een jong collectief dat professionaliserende kunstenaars presentatiekansen biedt. Ze verenigen diverse makers binnen de hedendaagse artistieke context. In opdracht van KOP en vanuit het gedachtegoed dat er nog dingen zijn die elkaar mogelijk maken, organiseren ze dit jaar het kunsttraject PERSPECTIEF.

Verspreid over drie (cumulatieve) modules brengen ze telkens vier kunstenaars uit verschillende disciplines samen. PLUIMGEWICHT is de eerste etappe van PERSPECTIEF. In de volgende etappe verklanken en verbeelden vier nieuwe makers dit beeldgedicht.

Met dank aan de Stad Antwerpen en Het Debuut