PERSPECTIEF II : Dwaalgast

10 - 27 augustus 2017
GAST // Oude Beurs Hofstraat 15 // 2000 Antwerpen

Van 10 t.e.m. 27 augustus zetten we de deuren van onze multidisciplinaire toonruimte in de Oude Beurs open voor DWAALGAST: een collaboratie tussen beeldend kunstenaar Axel Goossens, installatie- en performancekunstenares Maika Garnica en muzikanten Aiko Devriendt en Inne Eysermans.

Drie weken lang schetsen ze een audiovisuele kroniek van de onaangekondigde dood van duizenden sneeuwganzen die vorig jaar in Montana (VS) op tragische wijze om het leven kwamen nadat ze door een zware storm tijdens hun trekvlucht naar het zuiden noodgedwongen een tussenlanding maakten op Berkeley Pit – een meer vol giftige stoffen en zware metalen.

In een oude steengroeve in Duitsland brachten de vier kunstenaars met eigengemaakte keramische instrumenten het noodlot van deze vogels ten gehore. Op 10 augustus treden tijdens een eenmalige performance de verzamelde en bewerkte klanken in interactie met verscheidene keramische objecten en live electronics. Daarnaast werden de resonanties en geluidopnames geconverteerd naar audiovisuele installaties die tot en met 27 augustus geëxposeerd zullen worden.

Aan de hand van deze muzikale voorstelling, sculpturen en installaties geven de vier beloftevolle makers met DWAALGAST klank en kleur aan de eerder dit jaar verschenen geïllustreerde dichtbundel PLUIMGEWICHT.

Muzikale performance DWAALGAST: 10 augustus om 20u
Inkom €5 // deuren open vanaf 19u

Expo DWAALGAST: 10/08- 27/08
Open op zaterdagen en zondagen van 12u tot 18u

// Oude Beurs, Hofstraat 15, 2000 Antwerpen //

 

In samenwerking met kunstcollectief HET DEBUUT organiseren we dit jaar het artistiek project PERSPECTIEF: een duurzaam en procesgericht onderzoek waarbij kunstenaars worden uitgedaagd om via hun specifieke disciplines met elkaar in interactie te treden. Ze reflecteren daarbij over vraagstukken die relevant zijn binnen de actuele kunstcontext.

In de geïllustreerde dichtbundel ‘Pluimgewicht’ zochten twee dichters en twee illustratoren de spanning op tussen beeld en woord. DWAALGAST vormt de tweede etappe binnen PERSPECTIEF. In de derde fase (GODGANS) wordt het creatieproces van de makers voor het voetlicht geplaatst. Daarbij registreert filmmaakster Constanze Wouters het volledige traject voor het oog van de toeschouwer. Tijdens DWAALGAST toont ze alvast een voorsmaakje van haar visueel onderzoek.

Met dank aan HET DEBUUT, Stad Antwerpen en GAST.