EXPO ZAK

10 - 24 mei 2015
Troebel Neyntje // Paardenmarkt 8 // 2000 Antwerpen

Terwijl Antwerpen zich stilaan opmaakt voor een ongetwijfeld wisselvallige zomer, blijft KOP VZW gestaag volharden in hun missie om nieuwe kunstinitiatieven te ondersteunen en mee op de kaart te zetten. Van 10 april tot en met 24 mei organiseert galerie Troebel Neyntje in samenwerking met KOP de groepstentoonstelling EXPO ZAK. Tijdens deze expositie zullen een dertigtal kunstenaars in het kader van ‘de Biënnale van de Banale Dragers’ hun werk presenteren op bruine papieren zakken.

De mantra “flauwe kul will never die” van gelouterde kunstenaars Idris Sevenans en Bert Lezy vertaalde zich in 2014 in de oprichting van Troebel Neyntje, een eiland van kunstzinnigheid te midden van het alledaagse leven op en rond de Paardenmarkt in Antwerpen. Deze galerie tracht naast een onrealistisch initiatief ook een totaalconcept te zijn waar kunstenaars zowel de kans krijgen om hun werk uit te stallen als zelf geëtaleerd te worden tijdens hun werkproces. Wat het ook mogen zijn, misplaatste ernst wordt er onverbiddelijk met de grond gelijk gemaakt.

Biënnale van de Banale Dragers

In het spoor van deze begeestering wordt voor de eerste maal de kunstmanifestatie de Biënnale van de Banale Dragers in het leven geroepen. Zij heeft tot doel om banale dragers, zoals papieren draagtassen of triviale postkaarten, naar een hoger niveau te tillen en er een volwaardige drager van te maken. Zo stelt organisator van EXPO ZAK Idris Sevenans een hoopje ongeschonden bruine papieren zakken ter beschikking, klaar om gecultiveerd te worden door kunstenaars allerhande. De collectivisatie van deze papieren zakken resulteert in de eerste expositie van de biënnale.

Ook KOP VZW draagt haar steentje bij en selecteerde enkele artiesten uit verschillende kunstdisciplines voor deze groepstentoonstelling. O.a. Jos Verwer, Bram Van Meervelde, Dries Van Doorn, El Neoray, Sacha Eckes, Elien Noppe, Charlotte Dumortier, Cazzimir Meulemans en Pieter Boels zullen zich aan wat zakken wagen. De opening van de expositie vindt plaats op 10 april van 19u tot 22u in galerie Troebel Neyntje, Paardenmarkt 8, 2000 Antwerpen. Wees welgekomen en aanschouw hoe een amalgaam aan papieren zakken tot iets in de trend van ware kunst wordt verheven.

© Meeusen, S.