EXPO IN DEN OVERVLOED

17 oktober 2014 - 31 augustus 2015
Restaurant Overvloed // Dageraadplaats // 2018 Antwerpen

Vanaf oktober 2014 cureert KOP VZW de tentoonstellingen in restaurant Overvloed te Antwerpen. De kunstenorganisatie zocht en vond daar een nieuwe uitvalsbasis om het werk van enkele opkomende kunstenaars te etaleren. De exposities lopen telkens zes weken en zijn te bezichtigen in het restaurant zelf. Geen betere plek dan dit bevallig eethuisje om te genieten van overheerlijke gerechten en fraaie kunst, overgoten met een ongedwongen sfeer.

Op de vermaarde Dageraadplaats, gelegen boven café ’t Zeezicht, kan je een van de gezelligste eetplekjes terugvinden die onze stad rijk is. Restaurant Overvloed opende 29 jaar geleden zijn deuren en blijkt ondertussen meer dan een gevestigde waarde te zijn.

Gemakshalve werd de naam door enkele habitués omgedoopt  tot ‘Den Overvloed’ en raakte alzo bekend tot ver buiten Antwerpen. Hun visie is duidelijk: eenvoudige gerechten gebaseerd op de Belgische en wereldse keuken, voor een eerlijke prijs. Niettemin kan je altijd voor een verrassing komen te staan; bijvoorbeeld door een insectenburger op je bord of een meesterwerk aan de muur. Komt dat zien en proeven!

Het einde van Den Overvloed

Op kleinschaliger, maar niet minder gewichtig niveau vinden ook bij ons ware Griekse tragedies plaats. Tot ieders grote spijt kondigt restaurant Den Overvloed te Berchem het sluiten der deuren aan. Na 29 immer succesvolle jaren doen de eigenaars met spijt in het hart hun zaak van de hand. Heel wat veranderingen staan op til: het befaamde, en tevens onderliggend, café Zeezicht kocht de boel op en zal vanaf oktober 2015 een nieuwe culinaire invulling geven aan de zaak. Alvast iets om naar uit te kijken dus.

Niettemin echoot de elegie van de slotscène van het gezelligste restaurant aan de Dageraadplaats tot ver in de Antwerpse straten. Ook KOP deelt in de malaise nu het einde van Den Overvloed met rasse schreden nadert. Naarstig moet de organisatie op zoek naar een andere bekoorlijke locatie waar exquise kunst en lekker eten elkaar kunnen vinden. Voor de laatste expositie in Den Overvloed doet KOP een beroep op het werk van illustratrice Charlotte Dumortier. Een waardige afsluiter van een groots tijdperk.

Charlotte Dumortier (16/07/2015 – 31/08/2015)

Met de sluiting van het restaurant in zicht cureert KOP voor de laatste keer een tentoonstelling in Den Overvloed. Van 16 juli tot en met 31 augustus zal er het werk van kunstenares Charlotte Dumortier aan de muren prijken. Deze jonge illustratrice tekende – na haar studies Digital Design in Gent en Illustration/Comics in Brussel – haar eigenzinnige weg naar Antwerpen. Ondertussen zijn haar striptekeningen en illustraties erg begeerd bij o.a. De Morgen, De Stad Antwerpen, DE Studio en Use-it Maps. Dumortier houdt met haar kleurrijke risografieën, zeefdrukken, gouache-schilderingen en mini-comics ergens het midden tussen humor en de excentriek van het leven. Bij deze expo is er veel dat met dieren van doen heeft. En ook nog iets met een ode aan Den Overvloed. Niet te missen dus: een laatste keer een overvloed aan eten op je bord en kunst aan de muur.

www.pixelpanda.be

Natalie Meeusen (09/06/2015 – 15/07/2015)

Terwijl de mensen ’s avonds massaal samenscholen op de terrasjes van de Dageraadplaats, maakt Den Overvloed zich op voor een nieuwe exposant. De komende weken zal Natalie Meeusen (NATCHE) daar haar werk tentoonstellen. Deze Antwerpse grafisch ontwerpster/illustrator/visual artist ontwikkelde een fascinatie voor de beeldende kunst in al haar mogelijke perspectieven. Geïnspireerd door de verborgen geometrie van het leven tracht ze een abstracte kosmos te scheppen door middel van symmetrie, optische illusies en de symboliek ervan. Dit alles uit zich in een compositum van onder meer prints, zeefdrukken, etsen en lithografieën. Tot voor kort exposeerde NATCHE nog in het cultureel centrum van Berchem met -. .- – -.-. …. . Een selectie van het daar tentoongestelde werk zal nu overgebracht worden naar Den Overvloed. Vanaf 9 juni te bewonderen!

www.natche.be

Eva Van Tongeren (22/04/2015 – 02/06/2015)

Onder het credo ‘het moeten niet altijd tekeningen in de marge zijn’ verlaat de nieuwste expositie in Den Overvloed zich op het fotografische oog van de jonge regisseuse Eva Van Tongeren. De tentoongestelde fotoreeks vormt een prospectie van haar eerste kortfilm die in september zal uitkomen. Centraal in haar werk staat de aspiratie om rust te vinden in het vastleggen van de wereld en hoe deze zoektocht naar sereniteit kan omslaan in een uitvlucht. Ter voorbereiding van haar metacinema-kortfilm trok Eva Van Tongeren naar het desolate Mesnil Val, een klein dorpje in Noord-Frankrijk waar verstilling de scepter zwaait. Hier deed ze onderzoek naar de structuur van het beeld, kleuren en het karakter van de analoge film. Dit alles resulteerde in een monolithische fotoreeks die je van 21 april tot en met 2 juni kan bezichtigen in restaurant Den Overvloed aan de Dageraadplaats.

Rein Vyncke (13/03/2015 – 22/04/2015)

Opluchting alom nu blijkt dat de winter dan toch niet voor eeuwig zal duren. Thermisch ondergoed en bontjassen kunnen met een gevoel van welbehagen in de kast worden geborgen en geruild voor de lente-collectie van dit jaar. De perfecte gelegenheid dient zich dus aan om u naast lekker eten ook wat frisse kunst in de maag te splitsen. Van 13 maart tot en met 22 april zal Rein Vyncke zijn schilderijen en illustraties exposeren in Den Overvloed. Deze webdesigner/illustrator geniet reeds enige faam en circuleert bijgevolg met zijn kunst al tot ver buiten België. Samen met voormalig exposant El Neoray geeft hij ook het magazine Ginozine uit; een boekje waarover je werkelijk niets zinnig kan zeggen om de lading ervan te dekken. Verwacht van zijn werk veel kleuren en humor en bewonder iets heel anders.

Dries Van Doorn (16/01/2015 – 28/02/2015)

Van 16 januari tot eind februari stelt illustrator Dries Van Doorn zijn werk tentoon in Den Overvloed. In zijn tekeningen benadert de kunstenaar het geheel volgens een holistisch patroon. Alle illustraties worden gemaakt op wit papier (A2-formaat) met zwarte, dunne stiften. Hij treedt zodanig in detail dat zijn werk als gevolg een onmiskenbaar suggestieve kracht uitstraalt. Daarbij verlaat de tekenaar zich op de perceptie van de iteratieve beweging binnen het geheel. De gedetailleerde stifttekeningen van Dries Van Doorn zijn zes weken te bewonderen in restaurant Overvloed aan de Dageraadplaats.

Jos Verwer (01/12/2014 – 15/01/2015)

De goede voornemens van KOP voor het nieuwe jaar worden vroegtijdig ingezet met een expo van illustrator Jos Verwer in Den Overvloed. Van 1 december ’14 tot en met 15 januari ’15 wordt het werk van de kunstenaar achter Daspasfunky daar tentoongesteld. In zijn tekeningen, die met regelmaat de samenleving en haar actualiteit aan de kaak stellen, is er veel dat met neoclassicisme van doen heeft. Doch weet hij met de nodige absurditeit iedereen te doen grijnzen. In alle ernst ziet Verwer er de humor wel van in. Meer dan de moeite waard om te aanschouwen!

El Neoray (17/10/2014 – 31/11/2014)

El Neoray, ook wel minder bekend als Jeroen Veldkamp, is naast gerenommeerd kunstenaar eveneens de huisstijlvormgever van KOP VZW. Van 17 oktober tot 31 november kan je zijn werk bezichtigen in Den Overvloed in Berchem. Cultmagazine Subbacultcha! bracht in hun septembereditie nog een artikel over deze tekenaar, en meer hoeft dan ook niet gezegd te worden.

“El Neoray aka Jeroen Veldkamp is a young illustrator/designer who isn’t afraid to shit on society. His outspoken drawings are an indictment of the contemporary nonsense of life. Nevertheless, his work will always put a grimace on your face. With a lot of humour and absurdity that plays on imagination, the artist creates a sophisticated world of bizarre characters. Together with illustrator Rein Vyncke, he even produced a magazine within this world, called Ginozine. Don’t let the infantilism invalidate the message; below the surface lies an unnoticed truth. El Neoray makes you think about things you don’t think about.”

© Meeusen, S.