DE MUUR

22 augustus 2015
’T Pand // Jan Van Gentstraat // 2000 Antwerpen

Om niet op te gaan in de algemene grijsheid van de stad, laat KOP op 22 augustus haar voorgevel onder handen nemen door vijf Antwerpse kunstenaars. Met schilder Diego Rivera als baken van inspiratie zullen Charlotte Dumortier, El Neoray, Jos Verwer, Jango Jim en Rein Vyncke – in het kader van #MAF15DEMUUR – op geheel eigen wijze hun interpretatie van het werk ‘A History of Medicine’ van de Mexicaanse muralist ten beste geven. Behoorlijk jammer als zoiets ongezien blijft.

Daar we nooit verlegen zijn om samen te werken met gerenommeerde kunstenfestivals, zet de organisatie dit jaar mee haar schouders onder het project ‘Van Muralisme tot Street Arts’ van het Mestizo Arts Festival. 2015 blijkt het jaar van De Muur (#) te worden en hoe muren voor sommigen een drempel zijn en voor anderen een canvas, aldus volgens MAF. Daarvoor geen betere bron van bezieling dan muralist bij uitstek: Diego Rivera. De schilder had naast een bewogen liefdesleven ook nog enkele idealen, goed van snit en nog steeds niet uit de mode. Kunst voor iedereen, op de muren van de stad.

A History of Medicine

Aldus schrapen we  het summum van de Antwerpse illustratoren bijeen en zadelen we ze op met de grootse opdracht: de voorgevel van ’t Pand aan de Jan Van Gentstraat verheffen tot een kleurrijk tafereel. Wat op zaterdag in eerste instantie nog op luchtige scherts kan lijken, zal op zondag waarschijnlijk veel meer omvatten. De perceptie is echter bijna net zo belangrijk als de realiteit. ‘A History of Medicine’ weerspiegelt de vraag van de massa naar een betere gezondheid. Nu blijft ook nog de vraag hoe men dit interpreteert naar de dag van vandaag.

Het gehele festival culmineert van 16 tot en met 31 oktober in een speciaal ontwikkeld traject tussen de verschillende steden – Antwerpen, Mechelen en Brussel – die participeren in het project ‘Van Muralisme tot Street Arts’. Voorlopig is iedereen vanaf 25 juli altijd welkom in de Jan van Gentstraat, dag en nacht, voor wat kunst op de gevel.

 

Met dank aan de Stad Antwerpen en Vedett!