TEKENPUDDING // Daniela Castro Ramirez x Shamisa Debroey x Charlotte Dumortier

15.09
Zirkstraat 36, 2000 Antwerpen

Hoe behouden we ons kinderlijk tekentalent? Uit die vraag vloeide Tekenpudding voort, het tekenfestival van illustratrices Charlotte Dumortier en Shamisa Debroey (Fameus) en Daniela Castro Ramirez (KOP). Samen zetten ze een uitgebreid programma vol kermisgekte, verfsmijterij en inspirerende verhalen op.

Dames, hoe zal deze tweede editie van Tekenpudding eruitzien?

Daniela: In vergelijking met 2017 gaan we een stapje verder. Naast de kermis, de zinemarkt en de groepsexpo hebben we verschillende workshops en sprekers gestrikt. Dit jaar zal er voor het eerst ook een literair luik aan ons festival zijn, en dus krijgen we meer ruimte voor graphic novel en woord.

Charlotte: Shamisa en ik maken samen Yum Yum zines, tekenzines waarin we heel speels te werk gaan. Onze gekke spirit en het plezier van samenwerken wilden we graag in Tekenpudding laten samenvloeien. Bezoekers krijgen op het festival de kans om nieuwe zine-uitgaves te ontdekken, maar vooral om zelf te spelen met woord en beeld.

Tekenen draait té snel om kunst met een grote K. Die drempel willen we met ons festival verlagen.

Shamisa: Tekenen is een discipline die niet genoeg aandacht krijgt. Het draait al snel om kunst met de grote K. Die drempel willen we met Tekenpudding verlagen. Fameus zet zich in voor de vrijetijdskunstenaars en KOP heeft een goed zicht op waar beginnende professionals mee bezig zijn. Samen is dat een interessante groep. Fameus’ project De Connectie, waarin nieuwkomers worden gekoppeld aan kunstprojecten in de stad, krijgt ook een plaats in Tekenpudding. Nieuwkomers die van tekenen houden, worden actief bij het festival betrokken. Op vlak van gender, achtergrond, kunstvormen en leeftijd zijn we ook bewust met diversiteit bezig.

Wie schuift er dit jaar de voeten onder de tekentafel?

Charlotte: Uitgeverijen zoals Boycott Books, Wobby, Oogachtend en Bries komen spreken. Een gevarieerde groep tekenaars en auteurs nemen het woord, waaronder Spanjaard Manuel Marsol en onze eigen Frederik Van den Stock. We zijn ook heel blij met de komst van onze hoofdgast. Knetterijs is een Nederlands collectief wiens leden technieken als houtsnede en zeefdruk combineren in hun boekjes. Op Tekenpudding komen ze hun werk exposeren.

We willen mensen laten thuiskomen met een vuile broek

Shamisa: We zijn zelf al even aan het werk als tekenaars en we reizen best wat festivals af in binnen- en buitenland. Maar we missen er vaak die kleurrijke gekte waar we zelf in ons werk naar streven. We willen de deelnemers uit hun comfortzone halen, hen laten kennismaken met getalenteerde kunstenaars en auteurs, maar hen vooral ook laten thuiskomen met een vuile broek.

Charlotte: We willen amateurkunstenaars en professionals bereiken, maar ook mensen die totaal niet met kunst bezig zijn. Met verschillende tekenspelletjes en met workshops van Atelier van de Zon, striptekenaar Dennis Mariën en Loods des Doods willen we alle bezoekers aan het kliederen krijgen. De context moet laagdrempelig zijn, maar kwaliteitsvol!

Kan je ook zelf een kermiskraam maken?

Shamisa: We hebben een Open Call uitgeschreven. Wie een idee heeft voor een creatief kermiskraampje, kan voor 18 augustus zijn of haar idee indienen. Je moet enkel je kraampje zelf kunnen maken. Per kraampje wordt €300 voorzien waarmee de deelnemers hun tijds- en materiaalinvestering dekken. De inzendingen worden geselecteerd door onszelf, illustrator Dieter De Schutter en beeldend kunstenaars Fleur De Roeck en Karen Spiessens. Iedereen is welkom, we zijn heel open minded en we willen vooral verrast worden!