NOTHING IN LIFE IS EASY, EXCEPT PISSING IN THE SHOWER // Laurent Impeduglia x Flexboj & L.A.

22.03.2019-07.04.2019
KOP Artspace // Amerikalei 128 // 2000 Antwerp

Het jonge duo Flexboj & L.A., de spilfiguren achter Superstars Magazine, gaat te werk vanuit een gedeelde noodzaak de huidige overprikkelende stroom clickbait te doorgronden. Grasduinend door hysterische massamedia, pop- en punkcultuur, cartoons en andere kunstvormen, ontwikkelden ze gaandeweg hun eigen archief aan sinistere parabels. Voor het volgende KOPLABO nemen ze samen met Luikenaar Laurent “je m’en fou” Impeduglia hun kinderlijke franjes ter harte om zich over een potig stuk canvas te buigen. 

Hoe is het duo juist tot stand gekomen?
FLEXBOJ & L.A.: We hebben elkaar ontmoet op de kunstschool, waar we door de jaren heen steeds meer gingen samenwerken. Het leidde niet alleen tot een vergelijkbare stijl, maar ook verwante ideeën en inzichten, waardoor we besloten om verder als collectief aan de slag te gaan.

Het KOPLABO zal deze artistieke alliantie tijdelijk uitbreiden. Hoe benader je zulke ontmoetingen, Laurent?
LAURENT: Door samen te werken, kan je juist oversteken met een zekere nonchalance, wat tevens een beetje de rode draad vormt van deze tentoonstelling.  Na 20 jaar vind ik het nog steeds belangrijk om mijn praktijk vanuit een zekere spontane en naïeve blik te benaderen. Het idee om mijn werk te plaatsen naast dat van twee beloftevolle kunstenaars, wiens werk ik enorm bewonder, verheugt me dus enorm. Zulke collaboraties kunnen veel uitlokken. 

Wat wekt jullie (gemeenschappelijke) interesse zoal op, al dan niet in relatie tot de artistieke praktijken?
FLEXBOJ & L.A.: De menselijke natuur, filosofie, journalistiek, politiek, cartoons, mode, punk shit en kunst. Als een van ons iets interessant tegenkomt, kan het een schilderij of een kunstwerk worden. We zijn in wezen DJ’s met verf. We nemen al onze interesses, inspiratie en verschillende stijlen die we leuk vinden en brengen ze samen om ze eigen te maken. Daarnaast hebben we allebei het gevoel dat kunst iets moet transfereren, al is het niet meteen duidelijk wat, je ziet het als het er is. Onze praktijk is in feite gebaseerd op de noodzaak om deze dingen uit elkaar te spitten, ze te bekritiseren en op onze eigen manier te gebruiken. Sommige mensen kunnen er echt geïrriteerd door raken, of ze begrijpen ons niet, maar dat vinden we niet erg. Om het te zeggen met een citaat van Christopher Wool: “FUCK EM IF THEY CAN’T TAKE A JOKE!” Of één van Taylor Swift: “Haterz gonna hate”. We willen gewoon wat vuurwerk zien! 

LAURENT: Persoonlijk, in het algemeen, verveelt de kunst me diep …Vooral die vorm van gladde kunst, in wezen cerebraal, en bedoeld voor een elite die een exclusieve vocabulaire deelt. Bovendien verveelt de kunstmarkt me ook! En breek me de bek niet open over de relatie tussen kunstproductie en winstgevendheid… Maar wat me steeds animeert, zijn pogingen om voorbij deze codes een eigen geschrift te cultiveren. Zelfs als ik wat meer verfijning in het beeld breng, is het fijn om niet altijd te zijn waar ik verwacht word. Schilderen en tekenen moet altijd een spel blijven om jezelf te blijven verbazen en aan het lachten te brengen, maar ook om bepaalde werkelijkheden van deze zinloze samenleving aan de kaak te stellen.

Kan je al iets meer vertellen over het nakende KOPLABO?
FLEXBOJ & L.A.:  We willen gewoon een geweldige expo maken. Het concept en de presentatie zijn voorlopig nog weinig concreet, maar dat volgt vanzelf. Voor dit interview hebben we een fotoshoot voor de frituur  “Buddy’s open” gedaan. Dat gaf ons geweldige ideeën voor de show. Het kan zelfs de titel van de show worden, wie weet!

LAURENT: We vertrekken van een canvas waarop zes linkerhanden aan het werk zullen gaan. Ik begin alvast aan de achtergrond en laat het vervolgens over aan mijn vrienden Flex en Lander om het werk verder tot leven te brengen. Voor de rest van de tentoonstelling willen we een mix van ons werk laten zien in een vrolijke puinhoop …

KOPLABO // Flexboj & L.A. X Laurent Impeduglia zal vanaf 22 maart te bezichtigen zijn in de KOP Artspace.