VIRTUELE EXPO OBSCURA // Kevin Kotahunyi cureert Adel Setta x Absa Sissoko (08.04)

Virtuele vernissage op 08.04
KOP Artspace // Amerikalei 128 // 2000 Antwerpen

KOPs kunstenaar Kevin Kotahunyi cureerde dit KOPLABO. Hij koppelde fotograaf Adel Setta aan beeldend kunstenaar Absa Sissoko. Samen maakten zij OBSCURA. KOP toont deze expo op al haar kanalen in een virtuele video vernissage.

 

Curator Kevin Kotahunyi gaf kunstenaars Adel Setta en Absa Sissoko vrij spel. “Ze hebben een andere achtergrond, zowel cultureel als in de dragers waarmee ze werken. Adel is in de eerste plaats fotograaf, Absa is beeldend kunstenaar. Voor OBSCURA gingen ze op zoek naar gemene grond”, vertelt Kevin.

De expo is een abstracte interpretatie en vertaling van de gevoelens van vervreemding waarmee de kunstenaars te maken krijgen. “De expo gaat voor mij over maatschappelijke problemen als seksisme en racisme, over het gevoel dat ik soms krijg dat ik anders ben, buitenaards zelfs”, vertelt Absa, wiens roots in België, Mali en Senegal liggen.

Het middelpunt van de expo is een zendmast die als transmissietoren dient. “Alle interactie wordt door de zendmast naar een universele taal vertaald, die iedereen kan begrijpen, ongeacht leeftijd, gender, culturele of etnische achtergrond”, aldus Kevin.

Adel, die een Belgische moeder en een Egyptische vader heeft, vult aan: “In de kleding die onze modellen op de foto’s dragen, zitten referenties naar onze gemixte achtergronden. We hebben gespeeld met de klederdracht uit het Midden-Oosten en met klassieke Westerse stukken. Met de maskers refereren we aan Afrikaanse rituelen. In bepaalde Afrikaanse culturen staan maskers symbool voor overleden familieleden, of zijn ze een personificatie van iets. We hebben de foto’s opgehangen zoals dat met maskers wordt gedaan. Ze zijn relikwieën van een of meerdere personen en gebeurtenissen. De beelden dragen daarom de namen van de maskers.”

Alle prints zijn beschikbaar in kwalitatieve gelimiteerde oplage, op A3 en A4. Ook alle maskers zijn te koop. Interesse? Neem contact op met de kunstenaars.

Over de kunstenaars:

Adel Setta ruilde zijn job als manager in de retail zo’n anderhalf jaar geleden in voor een reis naar het geboortedorp van zijn Egyptische vader. Terwijl hij zijn familieleden uit het dorp portretteerde, besefte hij dat fotografie datgene is waarin hij zich verder wil ontplooien. Adel vormt sindsdien een deel van Loods des Doods, een collectief dat onder meer lugubere maskers en rituelen schept waarmee ze het publiek op een kleurrijke manier confronteren met haar eigen demonen.

Absa Sissoko is een beeldend kunstenaar voor wie kunst therapeutisch werkt. Haar werk heeft voor haarzelf een expliciete betekenis, al is die voor de toeschouwer misschien niet altijd duidelijk. Absa schildert, maakt expliciete keramiek en zeefdrukt.

Lees hier het interview met de kunstenaars.

Residentie: 02.03 – 20.03

Online vernissage: 08.04