KOP ERAF // ‘yard sale’ & afscheid

22/10/2022
KOP Artspace, Amerikalei 128, 2000 Antwerpen

 

Allerliefste vrienden van KOP,


Het doek valt, het is gedaan, KOP houdt ermee op.

Exact 10 jaar geleden kregen Daniela Castro Ramirez en Joesra Meeusen het idee een vzw op te starten om kunstenaars te ondersteunen met infosessies over de zakelijke kant van ondernemen in de creatieve sector, met een heuse atelierwerking en vooral ook met presentatiemogelijkheden in de vorm van expo’s en festivals. Kunstenaars Ondersteunend Platform werd geboren. We hebben panden bezet in de Jan Van Gentstraat (ateliers) en op de Grote Goddaard (eerste artspace), vandaag huizen we met onze ateliers en artspace al sinds 2016 op de Amerikalei 128.

 

KOPstap

Voor honderden artiesten was KOP een opstap. Ze gaven in KOP hun eerste expo, volgden infosessies, bezochten onze festivals, groeiden door en staan nu (soms internationaal) op de kaart. De atelierwerking was en is nog steeds een huis vol framily die, naast een tasje koffie, ook het wel en wee van een bestaan in de creatieve sector delen. Met tal van infosessies en podcastafleveringen gaf KOP kunstenaars antwoorden over prangende vragen in hun vaak onzekere bestaan.

 

Subsidies opgedroogd

Toen de bevoegdheid ‘jeugdcultuur’ van de stad Antwerpen in 2020 van koers veranderde en KOP plots uit de boot viel voor structurele ondersteuning, gingen we aankloppen op Vlaams niveau om voor KOP de nodige subsidies veilig te stellen. Helaas kregen we ook hier een njet – Vlaanderen vond KOP te Antwerps, onze subsidies droogden op.

 

Na een periode van bezinnen en diep nadenken over mogelijkheden, het overhevelen van de coworking aan Morpho en een succesvolle samenwerking met bar SIPPIN in onze artspace afgelopen zomer, voelen we dat het tijd is voor nieuwe verhalen. KOP houdt er mee op. Maar niet zonder een afscheid in stijl.

 

Yard Sale & offline KOPSHOP

Op 22 oktober houden we een feestelijke yard sale met drankjes van bar SIPPIN. Kom hallo zeggen, maar ook de meubels en kunst van KOP, welja, op de kop tikken. Op event KOP ERAF kan je tafels, stoelen en andere spullen scoren, maar vooral ook zeefdrukken, risoprints, t-shirts en andere werkjes van KOPs kunstenaars. De KOPSHOP blijft maar bestaan tot aan de uitverkoop op 22 oktober. Bestel dus op tijd je werkjes in de shop, of kom langs en neem een stukje KOPgeschiedenis mee. Alle inkomsten zullen worden gebruikt om onze nog openstaande energierekening aan te vullen. De Amerikalei 128 blijft een huis waarin kunst mag zegevieren. Het benedenverdiep komt nu ook in handen van Morpho en zal worden verhuurd aan een nieuwe creatieve werking.

 

Wat de toekomst brengt? Daniela neemt haar kennis uit KOP mee naar de natuur en gaat samenwerken met Zilt & Zoet. Wie weet zet ze op termijn wel residenties op voor kunstenaars. Ze zal in elk geval haar liefde voor kunst, kruiden en de natuur samenbrengen. Eén ding is alvast zeker: de tijd van vechten is voorbij, het is tijd om weer te dromen.

 

Tot op 22 oktober!

 

Praktisch:

WAT? Feestelijke sluiting KOP ERAF op 22 oktober

MET? Drankjes van bar SIPPIN

OM? Meubels en kunst te scoren aan spotprijsjes en in stijl afscheid te nemen van onze werking