Expo by Dandy Fuego: TAKE A SEAT FOR VISUAL REPRESENTATION

Expo open: 18, 19, 20 + 25, 26, 27 september // 14u - 18u (tot 19u op beide vrijdagen)
KOP Artspace// Amerikalei 128 // 2000 Antwerpen

“We need more black superheroes” – dat is de leuze van fotograaf Dandy Fuego, die van 18 tot 27 september een inkijk geeft in zijn universum. Expo ‘TAKE A SEAT FOR VISUAL REPRESENTATION’ onderstreept de noodzaak van visuele representatie van zwarte mensen. Ze is een ode aan jongeren die zichzelf te weinig kunnen spiegelen aan beelden uit de reguliere media. Dandy Fuego zet hen voor het voetlicht.

Van zwarte mensen circuleren er heel wat foto’s in de context van kolonisering en slaverij waarin zij worden vernederd, verminkt en vermoord. Veel te weinig worden mensen van kleur in hun kracht, veelzijdigheid en schoonheid getoond. Door vooral zwarte modellen te gebruiken, hoopt Dandy het narratief van pijn en onderdrukking te veranderen en bij te dragen aan een nieuwere en completere beeldvorming. Hij vindt het belangrijk om jezelf te herkennen in de beelden op televisie en in mensen op belangrijke posities binnen onze maatschappij.

Zonder dat het ooit te gekunsteld lijkt, slaagt Dandy er in om de schoonheid van zwarte mensen in beeld te brengen en een bevolkingsgroep die enorm lijdt onder systematisch racisme opnieuw in hun kracht te zetten.

Dandy Fuego (1992, Antwerpen) is een fotograaf met Congolese roots. Hij begon in 2016 met fotograferen en na een korte kennismaking met digitale fotografie koos hij er al snel voor om grotendeels analoog te werken. Zowel de werkwijze als het resultaat van analoog fotograferen sluit naadloos aan op de persoonlijkheid en stijl van Dandy’s werk, die doordacht is, maar een zekere nonchalance behoudt. Dandy gebruikt fotografie om een nieuwe wereld te scheppen – vooral de beleving van zijn eigen wereld – die in de reguliere media ondervertegenwoordigd wordt. Op zeer intuïtieve wijze fotografeert hij zowel op straat als in zijn studio. Typisch voor zijn stijl is het sterke kleurgebruik en de kracht en kwetsbaarheid die de modellen uitstralen. De sfeer heeft vaak iets koninklijk, en laat dat nu net de bedoeling zijn.

 

Expo open: 18, 19, 20 + 25, 26, 27 september

14u – 18u, op beide vrijdagen tot 19u

@KOP Artspace // Amerikalei 128 // 2000 Antwerpen