BENEFIET KUNSTVEILING (14.12)

14.12
KOP Artspace// Amerikalei 128 // 2000 Antwerpen

KOP veilt hedendaagse kunst! Om er in barre subsidietijden zeker van te zijn dat KOP kan blijven voortbestaan, veilen we hedendaagse kunstwerken van de kunstenaars met wie we samenwerken.

Zij doneerden in de afgelopen weken een uniek werk aan KOP. Op 14.12 vanaf 20u gaan ze onder de hamer van selfmade veilingmeester en kunstenaar Bram Van Meervelde.

Wil je een pareltje van een kunstwerk scoren? Dat ene stuk van die ene kunstenaar op de kop tikken dat over 20 jaar een veelvoud waard is? Zin om met je aankoop de werking van ons kunstenaarsplatform te garanderen? En meteen al je kerstcadeaus mee naar huis te nemen?

KOM! Alle steun is welkom!

Vind hier alle kunstwerken die zaterdag worden geveild

Van deze kunstenaars gaat er bij KOP op 14.12 vanaf 20u een werk onder de hamer:

Laurens Legiers, William Ludwig Lutgens, Benny Van den Meulengracht-Vrancx, Bram Van Meervelde, Fleur De Roeck, Tom Volkaert, Tom Borremans, Victor Robyn, Lenah De Wit, Ward Zwart, Sharon Van Overmeiren, Zena Van den Block, Benjamin Demeyere, Floris Van Look, Fia Cielen, Bram Van Meervelde, Johann Kauth, El Neoray, Rufus Michielsen, 44flavours, Charlotte Dumortier, Flexboj & LA, NAWAS, Tat Blondé, Mathias Hannes, Vagabundos, Gert-Jan Van Goethem, Sebastian Joseph Ferran, Jasper Van Gestel, Felix de Clercq, Dieter De Schutter, Jangojim, Lieven Van Dercruyssen, Peyo, Gavin Vanælst x Laura Geurten…

 

Een woordje uitleg waarom we veilen:

Vorig jaar zijn we gestart met deze kunstveiling, omdat er nooit zekerheid is over het verkrijgen van subsidies, en we het voortbestaan van onze projecten op een alternatieve manier willen verzekeren. Vorig jaar hebben 30 kunstenaars een werk gedoneerd. Met de verkregen inkomsten hebben we onder meer interviews van jonge opkomende kunstenaars gepubliceerd, de drukkosten van onze driemaandelijkse brochures betaald en opkomende kunstenaars presentatiekansen geboden.  

Dit persbericht stuurden we uit op 15.11:

Kunstenaars doneren werken vóór kunst en cultuur, tegen dit beleid

Kunst en cultuur worden vaak ten onrechte gezien als éénrichtingskostenposten, terwijl hun hefboomeffect wetenschappelijk is bewezen. De return on investment van kunst- en cultuursubsidies zijn hoger dan de investeringen zelf.

Wat als je eigen Minister van Cultuur dat niet beseft? Dan kom je in ACTIE!

JAMBON WIL HET BEPALEN

Jan Jambon beslist om 60% van de culturele projectsubsidies voor 2020 in te trekken, de subsidies waarmee een laagdrempelige kunstenorganisatie als KOP haar exposities organiseert, werkruimte voor 18 creatieve ondernemers mogelijk maakt en jaarlijks tientallen kunstenaars zakelijk ondersteunt via infosessies.

Non-profit kunstruimte Forbidden City, waar hedendaagse exposities en performances worden gehouden, werd een paar maanden geleden verzegeld door de Antwerpse politie. Ze worden beschouwd als ‘imagoverlagend’ en beschikten niet over de juiste vergunning. Ondertussen is de aanvraag voor een vergunning in behandeling, maar de procedure duurt veel langer dan wat het beperkte budget van de vzw kan dragen.

KOP & FORBIDDEN CITY BUNDELEN KRACHTEN

Met gebundelde krachten voeren KOP & Forbidden City actie tegen het huidige cultuurbeleid en vóór de ondersteuning van de kunsten en het voortbestaan van kunstenaarsinitiatieven en -platformen.

Met een tweedelige kunstveiling gaan unieke stukken onder de hamer, gedoneerd door opkomende kunstenaars en gevestigde waarden die in de afgelopen jaren bij KOP en Forbidden City hebben tentoongesteld, resideerden of connecties hebben met de platformen. De opbrengst gaat naar de dagelijkse werking van beide kunstenaarsinitiatieven.

Voor de Antwerpse kunstliefhebber is dit alleen maar goed nieuws. Kunstwerken gaan onder de hamer voor het hoogste bod; een bedrag waarmee de koper een uniek stuk op de kop tikt én rechtstreeks bijdraagt aan de ondersteuning van huidige en toekomstige kunstprojecten.

WAAR EN WANNEER?

Op 28 november gaat een veiling door ten behoeve van Forbidden City in FACTOR44 in Bleekhofstraat 44, Borgerhout. Open om 18u, start om 19u30.

Op 14 december worden werken geveild in de KOP Artspace, Amerikalei 128 in Antwerpen. Overdag te bezichtigen, vanaf 20u onder de hamer.

Veilingmeester van beide diensten is Antwerps kunstenaar Bram Van Meervelde.

WELKE KUNSTENAARS DOEN AL MEE?

Omdat ze geloven in bottom-up kunstenaarsinitiatieven en -platformen die het voortbestaan van de creativiteit, cultuur en kunsten in Antwerpen bewerkstelligen, hebben de volgende kunstenaars alvast toegezegd om een werk aan één van beide veilingen te doneren:

Anne-Mie Van Kerckhoven, Annea Lyvv Dreisz, Baldvin Einarsson, Bram Van Meervelde, Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Chris Gillis, Chris Straetling, Clara Lissens, De Klup, Dennis Tyfus, Dieter Durinck, Eline De Clercq, Ernesto Gonzalez, Erwin Van Looveren, Fleur De Roeck, Floris Van Look, Frederic Verlinden, Gerard Herman, Guillaume Bijl, Hannah Giese, Hans Wuyts, Ian De Weerdt, Idris Sevenans, Jack Davey, Jochem Harteveld, Johann Kauth, Joris De Rycke, Ken Verhoeven, Kevin Senkbeil, Kris Cuylits, Larsen Bervoets, Lenny Wuyts, Lieve Lambrecht, Lieven Segers, Ludo Mich, Luc Tuymans, Meriton Maloku, Nanou Vandecruys, Nel Aerts,  Nick Andrews, Nick Hullegie, Omar Van Meervelde, Philippe Van Wolputte, Ria Paquée, Rufus Michielsen, Rurik De Weerdt, Sang Ah Oshin, Sietske van Aerde, Spencer Clark, Tine Colen, Wannes Cools, Yasmin Van der Rauwelaert, Zena Van den Block